Fazer vill stänga Yosa-livsmedelsfabrik i S:t Karins – tiotals kan förlora jobbet

Youghurtbuikar
Yosa-varumärket fick sin början i ett garage i S:t Karins. Nu vill Fazer flytta produktionen till Kouvola. Foto: Annina Suominen

Livsmedelsbolaget Fazer planerar att lägga ned sin fabrik i S:t Karins. Produktionen skulle flyttas till en annan fabrik, i Kouvola.

Fazer inleder därför samarbetsförhandlingar som gäller hela personalen. Fabriken i Rauvola har 23 fastanställda och 25 visstidsanställda eller sådana som kallas in tillfälligt.

Målet, enligt Fazer, att effektivera produktionen av havrebaserade smoothie- och yoghurtlivsmedel som säljs under varumärket Yosa.

Det här skulle förutsätta stora investeringar som inte är möjliga i den nuvarande fabriken i S:t Karins.

– Marknaden för mjölkfria produkter växer i Europa med över 17 procent varje år och vi måste trygga vår position i den allt hårdare konkurrensen, säger Heli Anttila, vd för Fazer Lifestyle Food.

Yosa-produkterna är en lokal framgångssaga. Det var Merja Scharlin som startade småskaligt i ett garage och senare börja utveckla de havreprodukter som fick företaget Bioferme att växa till en mångmiljonbusiness. Fazer köpte Bioferme och Yosa-varumärket våren 2017.

 

LÄS OCKSÅ:

Pionjären som kombinerade havre och yoghurt byggde mångmiljonföretag

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*