Fresta med en frestelse!

En smakrik gratäng som du kan bjuda på flera gånger. Foto: Sofie Sergelius

Gratängen är en favorit hos många. Du kan dessutom göra den några veckor i förväg och frysa in för att grädda innan servering!

Rödbetsgratäng med getost

Servera rödbetsgratängen med kyckling för bästa möjliga kombination.
4 portioner
300 g potatis
300 g rödbeta
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
2 tsk färsk rosmarin
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
1,5 dl grädde
0,5 dl crème fraiche
100 g chèvre getost
0,25 dl ströbröd
1 msk flytande honung

Värm ugnen till 200 grader.

Skala och riv potatisen och rödbetan.

Hacka löken och vitlöken och blanda ihop med de rivna grönsakerna.

Tillsätt rosmarin, salt och vitpeppar och blanda ordentligt. Lägg röran i en smord ugnsform.

Vispa ihop grädde och crème fraiche, häll i formen och grädda på nedersta falsen i 45 minuter.

Ta ut formen och smula på getosten och ströbrödet.

Grädda i ytterligare 20 minuter, tills gratängen fått en vacker gyllene färg.

Ringla över honungen och lite hackad rosmarin.

Janssons Frestelse gjord på fyra ingredienser är en maträtt värd en andra chans. Foto: Sofie Sergelius

Janssons frestelse

4 portioner
6 fasta potatisar
2 burkar janssonsfiléer (ansjovis)
3 dl grädde
2 krm grovmalen peppar

Värm ugnen till 200 grader.

Skala potatisen och skär i cirka 1 centimeter jämntjocka stickor.

Öppna anjsovisburkarna och lyft ut filéerna på ett skärbräde. ta vara på lagen som finns i burken.

Skär filéerna i små tärningar.

Smörj en 20×30 centimeters ugnsform med smör. Placera botten fullt med potatisen, toppa med filétärningarna, lite av spaden från burken och lite grovmalen svartpeppar. Fortsätt att varva potatis, ansjovis och peppar tills formen är full, och lämna det översta lagret som enbart potatis.

Häll grädden över hela formen så att den nästan täcker översta potatislagret.

Grädda frestelsen i mitten av ugnen i 55 minuter eller tills potatisen är mjuk i mitten och gratängen fått en knaprig yta. Ifall du vill ha extra knaprig ytan kan du höja temperaturen till 225 under de sista 10 minuterna.

Sofie Sergelius

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*