Hundraårig romantisk stumfilm väcks till liv av Åbo filharmoniska orkester

Filmen premiärvisades 1919 och blev en stor publiksuccé. Foto: Wikipedia

I år har det gått 100 år sedan premiären för Mauritz Stillers film “Sången om den eldröda blomman”. Filmen baserade sig på Johannes Linnankoskis roman, som kan sägas vara den första finländska internationella bestsellern.

Stillers film, som är en romantisk berättelse om en timmerflottares kärleksliv, blev en internationell framgång. Finskfödde Stiller var en av den svenska stumfilmens ledande gestalter.

I år har det också gått 150 år sedan tonsättaren och dirigenten Armas Järnefelt föddes. Det var Järnefelt som komponerade filmens musik.

Åbo filharmoniska orkester väcker nu filmen till liv med en konsert där man spelar Järnefelts nationalromantiska musik – samtidigt som filmen projiceras på konsertsalens bakre vägg.

Musiken, som är rekonstruerad av Jani Kyllönen och Jaakko Kuusisto, framfördes första gången vid Uleåborgs musikfestspel år 2017.

Kvällen fortsätter i övre foajén med kammarmusik av Järnefelts samtida tillsammans med Jaakko Kuusisto och pianist Anu Silvasti. Inträde är fritt för konsertgäster.

I Konserthusets foajé finns också en utställning som sammanställts av Armas Järnefelts sällskap,

Sången om den eldröda blomman i Åbo konserthus på torsdag klockan 19.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*