Hur ska man få stopp på bluffmejl? Kan någon ge bra råd?

Jag har dagligen de senaste månaderna fått finskspråkiga mejl från någon som kallar sig ”Säästöpankki” som vill att jag uppdaterar kontaktinformation. Jag har kollat med min bank att mejlen inte kommer från dem. Med denna insändare vill jag först varna andra, svara inte på sådana mejl. Samtidigt vill jag också få tips om hur man skall få avsändaren att sluta sända sådana. Polisens rådgivning säger att man nog kan göra en polisanmälan, men jag undrar hur kan man göra en polisanmälan om man inte ännu blivit utsatt för något brott? Meddelandena är ju inte heller direkt hotfulla fast det ju står att vissa banktjänster kan upphöra om man inte uppdaterar sina kontaktuppgifter.  Att belasta polisen med fall som detta skulle knappast leda till några åtgärder för de har händerna fulla med betydligt värre saker.

Tom Nurmi

1 Comment

 1. Finns inte direkt några lösningar på hur man stoppar bluff- och spammail.
  Men man kan styra skräpet till en adress som man inte bryr sig om.
  Själv har jag använt mig av flera adresser, och på det viset är de viktiga adresserna fria från spam. Krävs att man håller reda på vilken adress man använder var.
  Men när man väl har det som rutin med skilda adresser för arbete, privat för myndigheter, privat för näthandel från seriösa firmor, öppen adress för övriga tjänster och t.ex Facebook samt en skräpadress för allt annat så slipper man åtminstone skräpet från annan viktig mail.

  Lönar sig sällan att avregistrera om det gäller spam, för då bekräftar man att adressen är i användning och listor med adresser säljs vidare hela tiden.
  Av säkerhetsskäl så skall man undvika med att spara lösenord. Skriv upp dem i ett häfte i stället.

  Öppnar man Google mail via webläsaren så behöver man inte ens öppna meddelandet, räcker med att ha muspilen över avsändaren. Även om det står att avsändaren är “Säästöpankki” så kan mailadressen se ut som t.ex “dfsghiol453d654shjo@bsdfguyi324.com”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*