Vinterns godaste grytor

Indisk gryta med raita. Foto: Sofie Sergelius

Indisk gryta med raita

Den här grytan är mycket smakrik och blir god när man låter den koka på svag värme så att alla kryddor får tid att blandas ihop.

2-3 portioner

Raita:
1 burk vegansk crème fraîche
0,5 st tärnad gurka
1 urkärnad, hackad tomat
0,5 st tärnad morot
0,5 st finhackad rödlök
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk kanel

finhackad koriander enligt smak
salt och peppar

1.Blanda alla ingredienser
2. Låt stå i kylen tills det är dags att servera tillsammans med grytan.

Indisk gryta:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 cm riven ingefära
1 färsk chili
1 näve färsk koriander
2 tsk röd currypasta
1 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
2 dl kokosgrädde
300g kikärter
0,5 st zucchini, tärnad
500g krossade tomater
1 dl vatten

Hacka lök, vitlök, chili och stek upp på låg värme tillsammans med riven ingefära.
Tillsätt kryddorna och currypastan, rör om.
Blanda i tomater och vatten. Sänk värmen när det börjar koka, och låt sjuda i 10 minuter.
Tillsätt kokosgrädden, zucchini och färsk koriander, låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
Lägg i kikärterna.  Smaka av med salt och peppar.Servera med raita.

 

En enkel gryta med kyckling och jordnötssmör som för tankarna till den afrikanska västkusten. Foto: Sofie Sergelius

 

Västafrikansk kycklinggryta

En lättlagad, smakrik och exotisk gryta

Marinerad kyckling:
400 g kyckling
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
1 krm chiliflingor

Gryta:
1 röd chili
1 lök
4 vitlöksklyftor
5 g färsk ingefära
1 msk kokosolja
3 tomater
1 kycklingbuljongtärning
4 dl vatten
3 msk jordnötssmör
2 dl kokosmjölk
0,5 dl majsmjöl

Tillbehör:
6 dl kokt ris
1 dl koriander
2 msk salta jordnötter

Skär kycklingbrösten i en centimeter stora tärningar, häll över i en beredningsskål och tillsätt kryddorna. Ställ kallt i minst 30 minuter.
Halvera chilin, ta bort kärnorna och finhacka fruktköttet. Hacka ­tomaterna grovt.
Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära och häll över i en kastrull tillsammans med kokosolja och chili.
Stek på medelvärme i 5 minuter, sänk temperaturen, tillsätt hackade tomater och rör om.
Ta fram en beredningsskål och vispa ihop vatten med kycklingbuljong­tärningen, jordnötssmöret och kokosmjölken. Häll över blandningen i kastrullen och låt sjuda på hög värme i 10 minuter.
Tillsätt kycklingen, sänk temperaturen och koka på medelvärme under lock i 15 minuter.
Använd en slev för att ta vara på cirka 1 deciliter av vätskan från grytan. Häll vätskan i en skål och rör ner majsmjöl. Red av grytan med majsmjölsblandningen. Hacka koriandern grovt, rör ner i grytan och låt puttra i ytterligare 5 minuter.
Servera grytan med kokt ris, grovt hackade jordnötter och hackad koriander.

Den karelska steken är ett finländskt kulturarv, en rätt de flesta i landet har ätit. Foto: Sofie Sergelius

Karelsk stek

Låt grytan puttra i lugn och ro, den får gärna ta sin tid eftersom köttet ska vara riktigt mört vid servering.

4 portioner

Karelsk stek:
1 kg grytbitar av nöt
1 msk smör
2 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 st morötter
1 st gul lök
1 st rödlök
1,5 tsk salt
1 tsk kryddpepparkorn
1 msk svartpepparkorn
2 st lagerblad

Rotmos:
400 g potatis
200 g morötter
100 gram kålrot
0,5 dl mjölk
50 g mjukt smör
2 krm salt

Karelsk stek:
Värm ugnen till 175 grader.
Skala morot och lök. Skär moroten i slantar och löken i klyftor.
Klicka smöret i en gjutjärnsgryta, tillsätt köttbitarna och bryn i ett par minuter. Salta och peppra.
Tillsätt morot, lökklyftor och kryddor. Häll över vatten tills alla ingredienser i grytan täcks.
Ställ in grytan i ugnen utan lock. Låt grytan puttra 2 timmar i ugnen. Lägg på locket och låt grytan dra sig ytterligare i en timme.

Rotmos:
Skala och tärna potatis, morot och kålrot. Koka bitarna mjuka i lätt saltat vatten (cirka 0,5 matsked salt).
Häll av kokvattnet.
Tillsätt mjölk, salt och mjukt smör. Använd en potatisstöt och mosa ihop rotmoset. Servera med den karelska steken.

Sofie Sergelius

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*